Languages

Роберт Лакатош

Роберт Лакатош је добитник прве награде на Такмичењу Пабло де Сарасате у шпанском граду Памплони 2015. године, након чега је стекао међународно признање.

Најзначајнији ангажмани у текућој сезони су наступи са Београдском филхармонијом, Филхармонијом из Малаге, Мина Ђераис филхармонијoм из Португалије.

Иако је Робертова каријера тек у повоју, већ се може похвалити наступима са Симфонијским оркестром из Наваре, Филхармонијом из Кракова, Симфонијским оркестром Аутономног универзитета Новог Леона, Државним симфонијским оркестром из Истанбула, Оркестром Самит фестивала из Њујорка, Бањалучком филхармонијом, Војвођанским симфонијским оркестром, Гудачким оркестром Циришког универзитета уметности и Камератом Јаначек.

До сада је имао прилику да сарађује са диригентима као што су Мануел Арнандес Силва, Лиор Шамбадал, Ентони Вит, Филип Гринберг и Едуард Шмидер.

Роберт Лакатош је рођен у Новом Саду 1991. године и одрастао је у музичкој породици, где му је ментор био отац Имре Лакатош. Од 2015. године сарађује са Јулијаном Рахлином на Универзитету за музику и сценске уметности у Бечу.

Осим успеха на Такмичењу Пабло де Сарасате, освојио је бројна признања на међународним музичким такмичењима и односио највредније награде на такмичењима Андреа Постакини у Италији, Музичке омладине у Румунији и Мери Смарт у Њујорку. Лакатош ради као професор виолине на Академији уметности у Новом Саду.

 

Роберт свира на виолини Светозара Богданоског са гудалом које је израдио Владимир Радосављевић.

 

Имао сам велико задовољство да сарађујем са Робертом Лакатошем током периода док је био мој студент на Циришком универзитету уметности у Швајцарској. Роберт Лакатош често приказује беспрекорну технику и веома емотивну и дирљиву музикалност. Сматрам Роберта Лакатоша једним од најперспективнијих виолиниста своје генерације.“ Рудолф Келман

 

„Роберт Лакатош је изузетни виолиниста чији су техника и темперамент гаранција незаборавног музицирања.“
Арон Розанд

 

Он је један од најперспективнијих младих уметника своје генерације и његов начин музицирања је у стилу старе традиције свирања виолине.
Јулијан Рахлин