Languages

Алина Погосткина

Једна од најзначајнијих прекретница у каријери Алине Погосткине била је прва награда на Такмичењу Сибелијус (2005) у Хелсинкију. Од тада је наступала на реномираним фестивалима и у концертним салама широм света и сарађивала са бројним диригентима, међу којима су: Владимир Ашкенази, Густаво Дудамел, Дејвид Зинман, Џонатан Нот, Паво Јарви, Михаел Зандерлинг, Давид Афкам, Робин Тићати, Томас Хенгелброк и Џон Сторгардс.

 

У претходној сезони посебно су били успешни њени наступи са Оркестром националне академије Санта Ћећилија под управом Мика Франка, Симфонијским оркестром Радио Берлина и диригентом Осмом Ванском и Будимпештанским фестивалским оркестром под управом Марин Алсоп. Поред ових, истичу се наступи на отварању концертне сезоне Симфонијског оркестра Би-Би-Си-ја у центру Барбикан, када је извела Бергов концерт, под диригентском палицом Сакарија Орама, али и на концерту са Националним симфонијским оркестром РТЕ уз диригента Клеменса Шулта и Краљевском штокхолмском филхармонијом под управом Карл-Хајнца Штефенса.

 

У својој досадашњој каријери наступала је са Радијским симфонијским оркестром из Финске, Шкотским симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја, са Филхармонијом из Лондона, Оркестром Хале из Манчестера, Филхармонијским оркестром Радио Француске, НХК и Јомиури Нипон симфонијским оркестрима, Немачким симфонијским оркестром из Берлина, Симфонијским оркестром Радија Јужне Немачке, Камерним оркестром Малер и Симфонијским оркестром Hessischer Rundfunk из Франкфурта. Забележила је значајне успехе са Лосанђелеском филхармонијом, Симфонијским оркестром из Сан Франциска, Националним оркестром Француске и Филхармонијом из Петрограда.

 

Погосткина је била учесник фестивала Шлезвиг-Холштајн, Мекленбург-Западна Померанија, али и фестивала у Бергену, Салцбургу, Истанбулу, затим Међународног фестивала у Единбургу, Графенег фестивала, Музичког фестивала Рајнгау и Ускршњег фестивала у Екс ан Прованси.

 

Након студија барокне виолине са Рајнхардом Гебелом на Моцартеуму у Салцбургу, Погосткина је показала импресивну музичку свестраност интерпретирајући репертоар од барокне и класичне музике (често свирајући на цревним жицама) до савремених дела. Током сарадње са Гебелом изводила је симфонијску поему Тапиола са Барокним оркестром из Хелсинкија и Симфонијским оркестром Западнонемачког радија из Келна.

 

Као велики љубитељ камерне музике, Погосткина је сарађивала са уметницима као што су Стивен Исерлис, Јуриј Башмет, Гидон Кремер, Менахем Преслер, Кристоф Ешенбах, Пека Кусисто, Максим Рисанов, Јерг Видман и Џошуа Бел.

 

Направила је велики број снимака за радио и телевизију, а добила је одличне рецензије за снимак свих виолинских дела Петериса Васкса, објављеним у пролеће 2012. године.

 

Рођена у Санкт Петербургу, Алина Погосткина је одрасла у Немачкој, где је учила виолину од свог оца Александра Погосткина. Касније је студирала на Музичкој академији Ханс Ајзлер у Берлину код Антје Вајтхас. Свира на виолини Сасерно Антонија Страдиварија, коју јој је на коришћење великодушно обезбедила Јапанска музичка фондација.