Languages

Теодор Благојевић, прва хорна

Члан је Београдске филхармоније од 2019. године.

 

Теодор Благојевић је рођен 1998. године у Нишу, где је почео да свира хорну са 8 година у Музичкој школи у Нишу у класи проф. Милана Стајића, и од самог почетка га карактеришу изузетна мотивисаност и посвећеност свом инструменту. 

 

После само четири године свирања, Теодор завршава убрзано основну и средњу школу у једној години и започиње своје основне студије на Факултету Уметности у Нишу у класи професора Владислава Григорова и касније професора Милана Стајића,  а 2015. године наставља своје школовање на Факултету Музичких уметности у Београду код професора Милана Радића. 

 

До сада је присуствовао на разним семинарима у Европи и региону и радио је са највећим музичким педагозима данашњице, као што су Радован Влатковић, Радек Баборак, Вил Сандерс, Боштјан Липовшек, Луиз Гарсиа, Франк Лојд, Ласло Земан, Шабош Земплени и многи други.

 

Теодор Благојевић је добитник многих награда на националним и интернационалним такмичењима, од којих је битно поменути такмичења „Даворин Јенко“, „Петар Коњовић“, „Охридски бисери“ и  Мађународно музичко такмичење у Паризу.

 

Члан је разних Европских оркестара за младе музичаре, попут „ЦЕИ оркестар младих“, “ Wonderful Youth Orchestra“ (Италија), „Toppenkurset“ (Норвешка),  „Balkan Youth Symphony Orchestra“ (Бугарска), „Београдски симфоничари“ (Србија), „Академија Бранимир Слокар“ (Словенија) „Ел Система“ (Србија) и „Deutsche-Skandinavische Jugendorchester“ (Немачка).

 

Као солиста је наступао по Србији, Румунији, Словенији, Норвешкој, Бугарској и Белгији, а норвешки медији су га представили као једног од најперспективнијих младих музичара у Европи.

 

Тренутно ради као прва хорна Македонске филхармоније и као прва хорна Симфонијског оркестра Радио Телевизије Србије.