Languages

Стана Крстајић, прва флаута

Члан од 2002.
 
Посебно сам поносна на достигнућа Филхармоније, на одличну сарадњу са колегама, солистима, диригентима… Поносна сам на хуманитарни и просветитељски ангажман Филхармоније. Поносна сам што сам 2003. изабрана за светског промотера pearl флаута и што данас свирам на том дивном инструменту. Поносим се тиме што сам до сада свирала са великим уметницима као солиста, оркестарски и камерни музичар, и што су ми многи композитори посветили своја дела. Поносна сам на своје камерне саставе у земљи и иностранству који трају већ дуго, упркос свему. Поносим се што могу да се бавим хуманитарним радом и што сам снимила неколико компакт дискова.
 
Ја сам срећна што имам дивну породицу и две дивне сестричине – Дуњу и Катју Каламир. Срећна сам што са пуно својих пријатеља могу да свирам и што имам пријатеље свуда у свету.
 
Биографија:
 
Стана Крстајић је дипломирала на ФМУ, у класи проф. Мирослава Азањца, а магистрирала на Музичкој академији у Минхену, у класи проф. Маријан Хенкел-Адорјан. Као солиста и камерни музичар је наступала у земљи, као и у Немачкој, Данској, Италији, Хрватској, Словенији, Француској и Енглеској. Свирала је на БЕМУС-у, НИМУС-у, НОМУС-у, Фестивалу Олег Каган, Niederrheinscher Herbst, Schwetzinger Festspiele, Contro canto, Међународној трибини композитора, Фестивалу харфе, Фестивалу флауте итд.
 
Оснивач је триjа Donne di Belgrado (са Анетом Илић и Наталијом Младеновић), триjа Сингидунум (са Ксенијом Милошевић и Дејаном Суботићем), дуа Диверсо (са Гораном Костићем), дуа Флорал (са Миленом Станишић), дуа Flutympanon (са Биргит Штолценбург де Бјазио), Квартета флаута Београдске филхармоније (са Марином Ненадовић, Јеленом Драшкоци и Сњежаном Павићевић). Свирала је са Оливером Ђурђевић, Вером Огризовић, Едином Карамазовим, Маргарет Прајс, Андрашом Адорјаном, Маријан Хенкел-Адорјан, Дејаном Гаврићем, Сандром Вученовић, Душаном Богдановићем, итд. Као солиста је наступала са Београдском филхармонијом, Гудачима Светог Ђорђа и Гудачким оркестром Сковран.
 
Била је соло флаутисткиња Оркестра Народног позоришта, а од 2002. године је соло флаутисткиња Београдске филхармоније. Свира на pearl флаути од 2003. када је изабрана за њеног светског промотера. Остварила је многобројне трајне снимке за радио и телевизију, објавила три компакт диска, а многи композитори су јој посветили своја дела.