Languages

Robert Lakatoš

Robert Lakatoš je dobitnik prve nagrade na Takmičenju Pablo de Sarasate u španskom gradu Pamploni 2015. godine, nakon čega je stekao međunarodno priznanje.

Najznačajniji angažmani u tekućoj sezoni su nastupi sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom iz Malage, Mina Đerais filharmonijom iz Portugalije.

Iako je Robertova karijera tek u povoju, već se može pohvaliti nastupima sa Simfonijskim orkestrom iz Navare, Filharmonijom iz Krakova, Simfonijskim orkestrom Autonomnog univerziteta Novog Leona, Državnim simfonijskim orkestrom iz Istanbula, Orkestrom Samit festivala iz Nјujorka, Banjalučkom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Gudačkim orkestrom Ciriškog univerziteta umetnosti i Kameratom Janaček.

 

Do sada je imao priliku da sarađuje sa dirigentima kao što su Manuel Arnandes Silva, Lior Šambadal, Entoni Vit, Filip Grinberg i Eduard Šmider.

 

Robert Lakatoš je rođen u Novom Sadu 1991. godine i odrastao je u muzičkoj porodici, gde mu je mentor bio otac Imre Lakatoš. Od 2015. godine sarađuje sa Julijanom Rahlinom na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču.

Osim uspeha na Takmičenju Pablo de Sarasate, osvojio je brojna priznanja na međunarodnim muzičkim takmičenjima i odnosio najvrednije nagrade na takmičenjima Andrea Postakini u Italiji, Muzičke omladine u Rumuniji i Meri Smart u Nјujorku. Lakatoš radi kao profesor violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

Robert svira violinu Svetozara Bogdanoskog sa gudalom koje je izradio Vladimir Radosavlјević.

 

 

Imao sam veliko zadovolјstvo da sarađujem sa Robertom Lakatošem tokom perioda dok je bio moj student na Ciriškom univerzitetu umetnosti u Švajcarskoj. Robert Lakatoš često prikazuje besprekornu tehniku i veoma emotivnu i dirlјivu muzikalnost. Smatram Roberta Lakatoša jednim od najperspektivnijih violinista svoje generacije.“ Rudolf Kelman

 

„Robert Lakatoš je izuzetni violinista čiji su tehnika i temperament garancija nezaboravnog muziciranja.“
Aron Rozand

 

„On je jedan od najperspektivnijih mladih umetnika svoje generacije i njegov način muziciranja je u stilu stare tradicije sviranja violine.“
Julijan Rahlin