Languages

Aline Pogostkine

Jedna od najznačajnijih prekretnica u karijeri Aline Pogostkine bila je prva nagrada na Takmičenju Sibelijus (2005) u Helsinkiju. Od tada je nastupala na renomiranim festivalima i u koncertnim salama širom sveta i sarađivala sa brojnim dirigentima, među kojima su: Vladimir Aškenazi, Gustavo Dudamel, Dejvid Zinman, Džonatan Not, Pavo Jarvi, Mihael Zanderling, David Afkam, Robin Tićati, Tomas Hengelbrok i Džon Storgards.

 

U prethodnoj sezoni posebno su bili uspešni njeni nastupi sa Orkestrom nacionalne akademije Santa Ćećilija pod upravom Mika Franka, Simfonijskim orkestrom Radio Berlina i dirigentom Osmom Vanskom i Budimpeštanskim festivalskim orkestrom pod upravom Marin Alsop. Pored ovih, ističu se nastupi na otvaranju koncertne sezone Simfonijskog orkestra Bi-Bi-Si-ja u centru Barbikan, kada je izvela Bergov koncert, pod dirigentskom palicom Sakarija Orama, ali i na koncertu sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom RTE uz dirigenta Klemensa Šulta i Kralјevskom štokholmskom filharmonijom pod upravom Karl-Hajnca Štefensa.

 

U svojoj dosadašnjoj karijeri nastupala je sa Radijskim simfonijskim orkestrom iz Finske, Škotskim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja, sa Filharmonijom iz Londona, Orkestrom Hale iz Mančestera, Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske, NHK i Jomiuri Nipon simfonijskim orkestrima, Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Simfonijskim orkestrom Radija Južne Nemačke, Kamernim orkestrom Maler i Simfonijskim orkestrom Hessischer Rundfunk iz Frankfurta. Zabeležila je značajne uspehe sa Losanđeleskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz San Franciska, Nacionalnim orkestrom Francuske i Filharmonijom iz Petrograda.

 

Pogostkina je bila učesnik festivala Šlezvig-Holštajn, Meklenburg-Zapadna Pomeranija, ali i festivala u Bergenu, Salcburgu, Istanbulu, zatim Međunarodnog festivala u Edinburgu, Grafeneg festivala, Muzičkog festivala Rajngau i Uskršnjeg festivala u Eks an Provansi.

 

Nakon studija barokne violine sa Rajnhardom Gebelom na Mocarteumu u Salcburgu, Pogostkina je pokazala impresivnu muzičku svestranost interpretirajući repertoar od barokne i klasične muzike (često svirajući na crevnim žicama) do savremenih dela. Tokom saradnje sa Gebelom izvodila je simfonijsku poemu Tapiola sa Baroknim orkestrom iz Helsinkija i Simfonijskim orkestrom Zapadnonemačkog radija iz Kelna.

 

Kao veliki lјubitelј kamerne muzike, Pogostkina je sarađivala sa umetnicima kao što su Stiven Iserlis, Jurij Bašmet, Gidon Kremer, Menahem Presler, Kristof Ešenbah, Peka Kusisto, Maksim Risanov, Jerg Vidman i Džošua Bel.

 

Napravila je veliki broj snimaka za radio i televiziju, a dobila je odlične recenzije za snimak svih violinskih dela Peterisa Vasksa, objavlјenim u proleće 2012. godine.

 

Rođena u Sankt Peterburgu, Alina Pogostkina je odrasla u Nemačkoj, gde je učila violinu od svog oca Aleksandra Pogostkina. Kasnije je studirala na Muzičkoj akademiji Hans Ajzler u Berlinu kod Antje Vajthas. Svira na violini Saserno Antonija Stradivarija, koju joj je na korišćenje velikodušno obezbedila Japanska muzička fondacija.