Languages

Stana Krstajić, prva flauta

Član od 2002.
 
Posebno sam ponosna na dostignuća Filharmonije, na odličnu saradnju sa kolegama, solistima, dirigentima… Ponosna sam na humanitarni i prosvetitelјski angažman Filharmonije. Ponosna sam što sam 2003. izabrana za svetskog promotera pearl flauta i što danas sviram na tom divnom instrumentu. Ponosim se time što sam do sada svirala sa velikim umetnicima kao solista, orkestarski i kamerni muzičar, i što su mi mnogi kompozitori posvetili svoja dela. Ponosna sam na svoje kamerne sastave u zemlјi i inostranstvu koji traju već dugo, uprkos svemu. Ponosim se što mogu da se bavim humanitarnim radom i što sam snimila nekoliko kompakt diskova.
 
Ja sam srećna što imam divnu porodicu i dve divne sestričine – Dunju i Katju Kalamir. Srećna sam što sa puno svojih prijatelјa mogu da sviram i što imam prijatelјe svuda u svetu.
 
Biografija:
 
Stana Krstajić je diplomirala na FMU, u klasi prof. Miroslava Azanjca, a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Minhenu, u klasi prof. Marijan Henkel-Adorjan. Kao solista i kamerni muzičar je nastupala u zemlјi, kao i u Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj. Svirala je na BEMUS-u, NIMUS-u, NOMUS-u, Festivalu Oleg Kagan, Niederrheinscher Herbst, Schwetzinger Festspiele, Contro canto, Međunarodnoj tribini kompozitora, Festivalu harfe, Festivalu flaute itd.
 
Osnivač je trija Donne di Belgrado (sa Anetom Ilić i Natalijom Mladenović), trija Singidunum (sa Ksenijom Milošević i Dejanom Subotićem), dua Diverso (sa Goranom Kostićem), dua Floral (sa Milenom Stanišić), dua Flutympanon (sa Birgit Štolcenburg de Bjazio), Kvarteta flauta Beogradske filharmonije (sa Marinom Nenadović, Jelenom Draškoci i Snježanom Pavićević). Svirala je sa Oliverom Đurđević, Verom Ogrizović, Edinom Karamazovim, Margaret Prajs, Andrašom Adorjanom, Marijan Henkel-Adorjan, Dejanom Gavrićem, Sandrom Vučenović, Dušanom Bogdanovićem, itd. Kao solista je nastupala sa Beogradskom filharmonijom, Gudačima Svetog Đorđa i Gudačkim orkestrom Skovran.
 
Bila je solo flautistkinja Orkestra Narodnog pozorišta, a od 2002. godine je solo flautistkinja Beogradske filharmonije. Svira na pearl flauti od 2003. kada je izabrana za njenog svetskog promotera. Ostvarila je mnogobrojne trajne snimke za radio i televiziju, objavila tri kompakt diska, a mnogi kompozitori su joj posvetili svoja dela.