Languages

Гзавије де Местр

Гзавије де Местр припада категорији солиста који мењају границе могућности својих инструмената. Поред нових дела композитора као што су Кшиштоф Пендерецки и Каија Саријахо, де Местр изводи и композиције попут Сметаниног циклуса Моја домовина са прецизношћу која одузима дах, представљајући мајсторске аранжмане дела која обично изводи цео оркестар. Интерпретације ових дела, која је мало харфиста пре њега уопште и размишљало да свира, допринеле су његовој репутацији једног од најкреативнијих и најнеобичнијих музичара своје генерације.

 

Гзавије де Местр је наступао са великим бројем оркестара под руководством прослављених диригената као што су Бертран де Бији, Данијеле Гати, Кристјан Јарви, Филип Јордан, Рикардо Мути, Андрес Ороско-Естрада, Андре Превин, Сајмон Ретл, Хајнрих Шиф и Гилберт Варга. Учесник је многих најпознатијих европских фестивала, попут фестивала у Шлезвиг-Холштајну, Салцбургу, Рајнгау, Бечу и Вербијеу, на Будимпештанском пролећном фестивалу и Фестивалу Моцарт у Вирцбургу. Наступа и са камерним музичарима као што су Дијана Дамрау, Мојца Ердман, Данијел Милер Шот, Баиба Скриде, Арабела Штајнбахер и Магали Мозније.

 

У најважније наступе у сезони 2013/14. убрајају се велика турнеја са оркестром Академије St. Martin in the Fields, наступи са Симфонијским оркестром Јапанске радиотелевизије, Бечким симфонијским оркестром, турнеја са Камерним оркестром из Базела и први наступи са Хелсиншком филхармонијом, Краљевском филхармонијом из Ливерпула и Симфонијским оркестром из Малмеа. Сезону ће окончати светском премијером новог концерта Кшиштофа Пендерецког, а за ту прилику ће обновити сарадњу са Париским оркестром. Де Местр ће свирати и реситале чак у Шангају, Макау и Монтреалу, а у дуету ће наступати са Дијаном Дамрау на фестивалима Шубертијада, у Графенегу и Истанбулу, на Минхенском оперском фестивалу и у лондонском Вигмор Холу.

 

Гзавије де Местр је 2008. године потписао ексклузивни уговор са дискографском кућом Sony Music. До сада је објавио снимке Хајдна, Родрига, Хинастере и Дебисија, а за овај последњи је 2009. године добио награду Echo Klassik за Инструменталисту године. Године 2012. је објавио снимак концерата барокне музике Notte Veneziana са oркестром Larte del mondo. Одлично оцењен од стране критичара, албум Notte Veneziana је доспео на листу десет најбољих издања класичне музике. Деместрова последња издања су ДВД албум са Дијаном Дамрау, као и снимци Моцартових концерата за клавир у аранжману за харфу, са оркестром Моцартеум из Салцбурга и диригеном Ајвором Болтоном.

 

Гзавије де Местр је рођен у Тулону, а харфу је почео да свира са девет година. Студије је завршио у класи Катрин Мишел и Жаклин Боро у Паризу. Године 1998, додељена му је прва награда на престижном Међународном такмичењу харфиста у Блумингтону, у америчкој држави Индијани. Одмах је постао први француски музичар који се придружио Бечкој филхармонији, у којој се задржао до лета 2010. године. Од 2001. године, Гзавије де Местр предаје на Музичкој академији у Хамбургу. Такође, држи редовне мајсторске радионице на Џулијарду у Њујорку, Универзитету Тохо у Токију и на Музичком колеџу Тринити у Лондону.

 

Гзавије де Местр свира на харфи коју је направила америчка фирма Lyon & Healy.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter